Eerste Jit Narain lezing

Jit Narain en Michiel van Kempen | foto Arnaud-Roelofsz

Op vrijdag 31 augustus 2018 werd in de Nieuwe Kerk in Den Haag de eerste Jit Narain Lezing uitgesproken door prof. dr. Michiel van Kempen. De lezing werd bijgewoond door ruim 260 personen.

De lezing Herinneren, verbeelden, begrenzen; 150 jaar Hindostanen hier en daar ging in op de ontwikkeling van de Hindostaanse cultuur, taal en literatuur in
algemene zin in Suriname en Nederland. Vervolgens ging van Kempen in  op begrippen als
migratie en identiteit. En passant verlegde hij de aanvang van de immigratie van Hindostaanse contractarbeiders naar Suriname.

In mei 1868 bracht het schip Crikkett namelijk al een groep van
17 Indiërs naar Suriname, om als veld- en fabrieksarbeiders te gaan werken op de plantage ’t Vertrouwen aan de Cottica die in eigendom was van Fz. Taunay. Hun namen: Siboelan, Bolakkie, Kadar, Alchanmi, Roedanan (zich ook noemende Boeddoo), Prano, Madoero, Tanoe, Olion, Raune, Taeron, Dagoelan, Naeson, Patsia, Soerdi, Hansia en Conga.

Lees hier de volledige tekst van de eerste Jit Narain Lezing door prof. dr. Michiel van Kempen en de reflectie daarop door Jit Narain.

Michiel van Kempe is houder van de Leerstoel Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een autoriteit op het gebied van de taal en letteren in het Caraïbisch gebied.

Bekijk ook het fotoverslag op de website van de Werkgroep Caribische letteren.
Meer informatie over de Jit Narain lezing en Jit Narain Cultuurprijs op de website JitNarainLezing.

Vorig artikel8 September: Sarnami ke Raat!
Volgend artikelLeerzaam: Sarnámi ke Rát