Jit Narain Cultuurprijs voor Theatergroep Rahemalbuiten

Hieronder het verslag van de uitreiking door Dagblad De Ware Tijd

PARAMARIBO – Perdiep Dodah, Jitender Ladi en Shantadebie Matai van Theatergroep Rahemalbuiten konden nauwelijks hun emoties onderdrukken toen ze de Jit Narain Cultuurprijs kregen. Die is in de zaal van het Institute for Graduate Studies and Research uitgereikt door het Curatorium van de tweede Jit Narain Lezing.

De eerste lezing is gehouden in Den Haag, Nederland en toen werd de prijs ook voor het eerst uitgereikt. “Met deze culturele prijs willen wij vooral personen of instellingen waarderen voor hun bijdrage aan de emancipatie en ontwikkeling van de Hindoestaanse cultuur”, zegt Rabin Baldewsingh, secretaris van de Jit Narain Lezing. De prijs is in het leven geroepen ter ere van Sarnami-dichter Jit Narain, die met zij literaire werken een podium heeft gecreëerd voor de Sarnami-taal en -cultuur.

De theatergroep Rahemalbuiten is niet alleen gekozen omdat zij een entertainmentmeerwaarde heeft, maar ook omdat zij het Hindostaanse toneel een herkenbare plek heeft gegeven in de samenleving. “Theater is een van de vele onderdelen die deel uitmaken van onze cultuur. Met hun uitverkochte zalen zowel in Suriname als in Nederland, belichten de theatermakers verschillende onderwerpen op een komische wijze”, zegt Baldewsingh. Naast een certificaat van waardering ontving het drietal SRD 20.000 en een in brons gegoten sculptuur die een duidelijke symbolische weergave is van de Hindostaanse gemeenschap.

BRONDagblad De Ware Tijd | 11/08/2019 21:54
Vorig artikelJit Narain lezing door Lila Gobardhan
Volgend artikelENQUÊTE : De identiteit en transnationale contacten van jongere Hindostanen