Zaterdag 5 oktober overhandigde professor Ruben Gowricharn het eerste exemplaar van zijn roman De Prijs van Geluk aan dr. Krish Sietaram, ere-voorzitter van Lalla Rookh. Hij deed dit als eerbetoon aan de man die hem in jaren zeventig in Suriname de gelegenheid bood om het Staatsexamen HAVO te doen. “Het was voor mij een beslissend moment dat mijn levenspad heeft veranderd. Het heeft me gebracht daar waar ik nu ben. En Krish, ik had nooit eerder de gelegenheid om je publiekelijk daar voor te bedanken. Daarom is het mij een eer je het eerste exemplaar van dit boek aan te bieden”, aldus Gowricharn.
Gowricharn vertelde dat hij besloot tot het schrijven van de roman, omdat hij in zijn werk als onderzoeker en wetenschapper tot de conclusie kwam, dat er elementen zijn die niet altijd in een theoretisch model of raamwerk passen. Dit stimuleerde hem om het verhaal te vertellen van migrantenouders, in dit geval een Hindostaans gezin, dat met verdriet in het hart besloot Suriname te verlaten rond de onzekerheden die zij voelden bij de onafhankelijkheid. Ze gaven alles op voor hun kinderen en nu vele jaren later merken ze dat het succes van hun kinderen ook een andere kant kent: ze vereenzamen. “Het is geen verwijt aan kinderen of ouders, maar het is een onderwerp, een taboe, dat meer aandacht verdient. Dat heb ik met deze roman willen belichten”, aldus Gowricharn.
Veel aanwezigen tijdens de bijeenkomst herkenden het thema en na afloop van de presentatie werd er onderling levendig verder gepraat over het onderwerp. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Utrechtse organisatie Asha en Lalla Rookh.
“De prijs van geluk” kost Euro 22,50 en is verkrijgbaar via de boekhandel en online-winkels zoals Bol.com.

Net als vele andere Surinamers vertrekt Kamla halverwegede jaren zeventig met haar man en drie kinderen naar Den Haag. Ze integreert moeiteloos in de Haagse Hindostaanse gemeenschap en in de Nederlandse samenleving, met buurvrouw Marijke als belangrijke levensgids. Ook het gezin ontwikkelt zich succesvol: haar kinderen volgen allemaal een hogere opleiding, verzelfstandigen zich en blijventrouw hun ouders opzoeken. Maar dit succes heeft een prijs. Hoe ziet deze prijs er uit? En wie betaalt de rekening? Deze epische roman over vervreemding en verlies vertelt Kamla’s verhaal, dat niet beperkt is tot migranten. Het stelt een weinig besproken worsteling met culturele identiteit en gezinscohesie aan de orde, die gepaard gaat met een verwarrende kluwen van trots en verdriet, blijdschap en teleurstelling, voldoening en schuldgevoel.